宗哲治療討論區's Archiver

v

顏平 發表於 2017-7-26 15:20

冬天的水龍計

回教對真主的屬性有清楚的描述,
真主即造物主是至仁至慈的.
不是一個不可猜測情緒化的神,
真主是最誠實的.

我以前都係見到個世界咁亂,
咁多天災人禍,
所以唔信神, 因為覺得神不仁慈.

但係你係成個世界, 一開始睇到咁遠,
其實好難知道神仁唔仁慈.
點知其他地方發生緊咩事, 因咩原因,
唔近至遠睇, 好難有深刻既了解架喎.

倒番轉, 由我點解信神係仁慈,
變成點解我要信一個至仁慈既主宰?
如果你唔相信至仁主係最有力量,
你唔畏懼至仁主,
咁你就會畏懼呢個世界好多其他野.
畏懼呢種感覺係可以自己放響某一D地方.
你集中畏懼不像世界任何受造物的至仁主,
你就不畏懼世間上任何其他勢力,
呢個叫信仰值既修為.

當你見到世界咁亂, 你會認為:
1. 神有絕對力量但係唔仁慈, 所以唔救呢個世界.
2. 神仁慈想救呢個世界, 不過無力量.
神應該最仁慈又有絕對力量架! 點解唔救呢個世界呢?
咁太遠, 先問:
神應該最仁慈又有絕對力量架! 點解唔救我呢?
因為你唔信佢最仁慈得黎又有絕對力量囉,
你徘徊係1同2, 係1, 你認為世間有力量既事物都唔會仁慈;
係2, 你認為仁慈係唔會有力量.
咁你就中左惡魔既鬼計.

回教徒講求勇氣和信心,
至仁主係必勝既, 因為真主無受造物既弱點;
仁者卻未必無敵, 仁者都係人, 人既仁慈始終有限, 亦有弱點.

人生既意義係回教, 係崇拜至仁主,
唔係又點會得保護呢?
你唔係畏懼至仁主,
就會畏懼惡勢力,
你或者會諗: 我可以做到毫無畏懼架?!
人就係有弱點, 你點會有絕對安全感呀?
畏懼呢種力量, 佢係點都係度,
你放對地方佢先會畏懼得黎又平安.

其實畏懼至仁主都唔知幾輕鬆,
至仁主係至仁至慈架嘛,
畏懼一個至仁至慈既主宰,
你反而有更多智慧做正確既事得報酬,
有咩唔好?

古蘭經2 : 155 "我必以些微的恐怖和饑饉,以及資產、生命、收穫等的損失,試驗你們,你當向堅忍的人報喜。"

咦, 咁多過些微果D呢? 我唔知呀, 你話呢?

顏平 發表於 2017-7-26 15:20

古蘭經26:89 "惟帶著一顆純潔的心來見真主者,(得其裨益)。"

夕夕無名 發表於 2017-7-27 09:49

兩位大師果然利害,

小弟要好好向兩位大師學習。

顏平 發表於 2017-7-27 10:35

謝謝無名兄誇獎:)

頁: [1]